За нас

За нас

ПЪРВОТО УЧИЛИЩЕ

      Родолюбивите  българи успели чрез общината да отворят училище в Чепино. Дядо Никола Грънчаров, с многолюдно семейство, голям родолюбец, с положително отношение към училището и просветата, предоставил най-голямата стая от къщата си. Тя се ползвала за училище и църква. 

      Училището било построено през 1903 г. с участието на цялото население. През 1907 г. учениците вече са 182, училището става тясно и се наложило построяването на втори етаж. Окончателно строителството било завършено прз 1911 г. Днес това е сградата на ПГД "Иван Вазов".

     През 1930 г. било завършено строителството на новата учебна сграда в южната част на Чепино и през учебната 1930-31 г. започва да съществува новооткритото "Чепинско-Банско основно училище Неофит Рилски", а днес е Основно училище "Неофит Рилски".

ПЪРВИТЕ УЧИТЕЛИ

    На 1 септември 1889 г. първият учител в с. Баня, Чепинско е Иван Ищев. В присъствието на родители и ученици, с молебен е открито училището. Първите ученици, 18 на брой, се учили в три слети отделения през учебната 1889/1890 г.

     На 1 септември 1897 г. започнал учителстването си в това училище известният народен учител и общественик Филип Главеев, назован от всички "Дядо Филип". Цели 40 години той е учител. Всичко е вършил тихо, скромно и всеотдайно.

     По инициатива на Мойсей Праматаров през 1923 г. се поставя началото на кабинетите по химия, физика и работилница по ръчен труд.

ВЪЗРОЖДЕНСКИ ДУХ С НОВАТОРСКИ ПОЧЕРК!

Н - НАУЧНО

  Е - ЕМОЦИОНАЛНО

   О - ОБРАЗОВАТЕЛНО

    Ф - ФУНКЦИОНАЛНО

     И - ИНТЕРАКТИВНО

      Т - ТВОРЧЕСКО

      Р - РАЗВИВАЩО

     И - ИНОВАТИВНО

    Л - ЛИБЕРАЛНО

   С - СТИМУЛИРАЩО

  К - КРЕАТИВНО

И - ИНТРИГУВАЩО