130 години ОУ "Неофит Рилски"

130 години ОУ "Неофит Рилски"

130 години ОУ "Неофит Рилски"

20.04.2019

           

     Едно училище с име на будител празнува юбилей. 130 години ОУ „Неофит Рилски“ е част от културно-образователната идентичност на Велинград.

     На 19.02.2019г. в 10 часа в залата на НЧ „Отец Паисий“ – Велинград започна концертът-спектакъл „Възродени, Просветени, Извисени“. Да сътвориш празник за деца е жест благословен. Тържествено украсена зала, усмивки, вълнение. Подобно на Вазовите герои от „Радини вълнения“, участници и гости очакват с трепет това тържество на духа. Завладени от поетичността на събитието, директорът Юлия Трионджиева, кметът д-р Костадин Коев и Дора Дулчева – старши експерт по математика и информатика в РУО-Пазарджик, споделиха вълнуващите си послания. Кметът подари цветя на своите учителки, с което трогна всички присъстващи.

      Образованието е птица с крила на книга, появила се в бисерните води на легендарното езеро „Клептуза“ и се издигнала към хълма на познанието. В търсенето на тази птица се впуснаха участниците в програмата – чудновата бърканица от цветове, звуци, движения и слово.

      Подтикнат от децата, водещият бе предизвикан да си представи, че е дете и да се впусне във виртуалното приключение. В паралелния свят на компютърната игра те трябваше да минат през три нива – историческо, просветителско и креативно, за да излязат ВЪЗРОДЕНИ, ПРОСВЕТЕНИ И ИЗВИСЕНИ и с помощта на птицата на познанието да стигнат до отбелязването на 130-тата годишнина на Чепинското школо. С „възрожденски дух и с новаторски почерк“ преплетохме традиционно и модерно, минало и настояще в танците и в сюжета на разказаната история.

        И малки, и големи дадоха всичко от себе си – талант, старание, емоция, вдъхновение и успяха да разчувстват своята публика, която ги обсипа с аплодисментите си. Стана ни леко и светло на душите от това, че си заслужаваше трудът, вложен в този амбициозен проект: сценарий, режисура, филм, хореография, музика, украса, покани – всичко това бе резултат от съвместната работа на целия учителски колектив на ОУ „Неофит Рилски“. Творчески колектив: О. Билярова, Цв. Гергова, В. Дебелушина, Н. Маврикова, Б. Деянова, Л. Джамбазова, Ад. Пещерска, Ив. Гергев, В. Гушевилова.

        Животът е като игра в паралелни светове – реални и виртуални. Не знаем дали точно такава е детската представа за света, но се опитахме с този, надявам се интересен продукт, да славословим знанието като оръжие, което ще приобщи младите хора към училището и ще въздигне българското им самосъзнание.

                                                                                                     В. Гушевилова -  ОУ „Неофит Рилски“