„Четенето – ключ към познанието“

„Четенето – ключ към познанието“

„Четенето – ключ към познанието“

28.10.2023

                           Четенето е модерно, четенето е приятно …

         Четенето е пространство необятно. В това се опитахме да се убедим през тази седмица, посветена на вглъбяването в книгите (23.10.2023 – 27.10.2023). По повод Деня на народните будители и във връзка с регионалната инициатива за насърчаване на четенето и грамотността „Четенето – ключ към познанието“ учениците четоха, разказваха, рецитираха текстове, в които откриваха красотата на словото.

Четохме в стаите, четохме на двора – на фона на златния есенен пейзаж. Гостувахме си по класове, за да покажем все по-добра четивна техника. Гостуването в стаите на съучениците ни бе съпроводено и с рисунки на любими приказни герои, драматизации, викторини, награди и песни. Малките ученици участваха в състезания по краснопис и „Най-добър четец“. Първокласниците моделираха първите си букви.

Родителите с готовност откликнаха на нашата инициатива и почетоха пред децата откъси от любимите си детски книжки. Те се включиха с разкази за своето детство и любимите им книги. Прочетоха на децата любим разказ и приказка от тяхното детство. Учениците дебатираха по поставени от родителите проблеми и изводи от прочетените текстове.

Приехме гостоприемно учениците от ЦСОП – Велинград. Седмокласниците ни изработиха заедно с гостите интересни и цветни книгоразделители в часа по изобразително изкуство.

Третокласниците гостуваха на малчуганите от група „Пчеличка“ на ДГ „Еделвайс“. Учениците, облечени в костюми на приказни герои, бяха подготвили кратка драматизация с любими приказки, викторина с въпроси и награди за малките любознателни дечица и им подариха първи книжки за оцветяване собственоръчно изработени от тях. Йордан Гешев от 4 "а" прочете приказката "Храбрият шивач" пред бъдещите първокласници от ДГ "Еделвайс".

Учениците от прогимназиален етап почетоха по интересен начин тази седмица, посветена на четенето и предстоящия празник 1-ви ноември. Те припомниха делото на народните будители, посещавайки своите приятели от началните класове, като ги поздравиха с песен и кратък рецитал по повод предстоящия празник, а част от програмата бе и посещението на самия възрожденски учител Неофит Рилски, който е патрон на нашето училище. Той се срещна с учениците и отправи въпроси към тях, на които те дадоха точни отговори, показвайки колко много знаят за славното минало на нашия народ и за духовните ни просветители и бунтовници, но и колко е важно също да пазим и обичаме всичко свято и родно.

Инициативите през тази седмица докоснаха сърцата на всички нас. Всеки един участник показа любовта си към книгата и четенето. Всичко бе осъществено по най-приятния начин, защото четенето не е досадно, а забавно!