Нека да е Коледа!

Нека да е Коледа!

Нека да е Коледа!

23.12.2021

Нека да е Коледа!

 

      Има ли нещо по-хубаво от празниците, които ни носят много настроение и незабравими преживявания?! Щом дойде декември – било в спокойни, било в трудни времена, искаме да зарадваме душите си, зажаднели за щастие и-и … започваме да  търсим коледния дух. Но какво да сторим, когато магията му се е скрила някъде? Ами ще трябва да го намерим! Заредени с оптимизъм и надежда за по-щастливи дни, всички ние, учители и ученици от ИОУ "Неофит Рилски", бяхме завладени от коледно-новогодишната магия. Учениците дни наред четоха коледни приказки. Най-добрите четци бяха похвалени и наградени.

    Една от идеите за празнични приключения е да си направим бал с маски. Но ако в други времена това би звучало примамливо, то сега e напомняне за досадното ежедневие. Забелязваме една новопоявила се  кошница с шапки … при това вълшебни – всяка от тях има скрита приказна история. А-а, ето къде се е скрил коледният дух…

И от всяка шапка оживява по едно коледно приключение:

  • на коледари;
  • на джуджета;
  • на майстори на коледни сладки:
  • на ангелчетата в тихата нощ;
  • на разни приказни герои …

     Първокласници ни разказаха нетрадиционна приказка. „Джуджетата“ от 2 и 3 клас стоплиха сърцата ни с песни и коледни сладки. Учениците от 5 и 6 клас представиха традиционния български обичай коледуване. На гости ни беше и малката кибритопродавачка с приказните красиви феи, които дадоха истински урок по човечност и ни припомниха колко е важно да бъдем милосърдни и състрадателни. Специален поздрав с коледни стихчета, приказки и песни отправиха и малките ученици от 4 клас. От вълшебната шапка се появиха и поздрави на английски език. Тържествената ни програма стана още по-пъстра с изпълненията на прекрасните ни мажоретки и танцьорки, които повдигнаха коледния дух на присъстващите. Коледен дух, и коледен пух се разхвърча от танците и песните на вече ваканционно настроените ученици от ИОУ Н. Рилски“. Директорът, г-жа Юлия Трионджиева, връчи наградите и грамотите на победителите в конкурса за изработка на най-красив коледен венец. От начален етап на първо място е 2“а“ клас, а от прогимназиален етап най-красивият венец единодушно бе определен за 5“а“.

      И всички нас, в празнично украсената зала, ни докосна надеждата за една по-здрава и ползотворна нова година!

„Кажете, дружина: Да бъде!“