НП "България - образователни маршрути"

НП "България - образователни маршрути"

НП "България - образователни маршрути"

11.03.2024

С България в сърцето

        ( от 4-ти до 8-ми март 2024 г. в град Банско)

       Какво е да обучаваш деца?  Благородна и отговорна мисия. Не просто да ги поведеш в дебрите на познанието, но и да ги подтикнеш  да приемат със сърцето си „всичко българско и родно“, да станат убедени продължители на традициите, създадени от славните ни прадеди. Едно е да четеш от учебника и да гледаш картини, а друго е да се потопиш в автентичната атмосфера на българите от различни времена, да се озовеш сред величествената шир на родната природа … Това несравнимо преживяване предлага НП „България – образователни маршрути“, в която се включиха учениците от ОУ „Неофит Рилски“.

     Реализираните дейности по тази програма затвърдиха и надградиха знанията и уменията на учениците, придобити в училище, обогатиха когнитивните способности, подобриха социалния и здравословния начин на живот на учениците, създадоха умения за работа в екип, ефективна комуникация, толерантност и екологична култура. Придобиването на знания чрез преживяване извън училището в реална среда е изключително важно и за получаване на трайно, интегрирано знание. Тези мероприятия се осъществиха от 4-ти до 8-ми март 2024 г. в град Банско.

-           В първия ден от националната програма учениците посетиха Историческия музей в град Разлог, който издирва, изучава, опазва и представя културните ценности на Разложкия край. Разбраха, че музеят е изгорял във въстанието през 1903 г. и е съграден отново по стария план през 1905 година и се запознаха се с част от над 5 000 експоната от различни епохи, които се съхраняват в него. Бяха впечатлени от колекциите от оръжие и старопечатни книги, от традиционното местно облекло и произведения на разложките майстори занаятчии. Най-силно ги заинтригуваха запеските. (ЗАПЕСКИ е името на везмото по ризата на разложкия женски костюм. Това е общото название на стилизираните предмети, извисени до образа на цвете. Всяка запеска задължително се състои от коренче, листа и цвете. Коренчето е в маслено зелено. Основните цветове са червено и черно. Червеният символизира кръвта, любовта, живота. Вярвали са, че ги пази, дори и на оня свят. Черният е неговият житейски контрапункт. По традиционно правило различните по големина запески са предназначени за съответната възраст и съответното място на жената в родовата йерархия. Кошуля с най-големите запески момата прави за дар на бъдещата си свекърва. По-пищни са за млада невеста и по-скромни за девойче. Мераклийката майка везе запесчици и за малкото си момиченце. Наименованията им са също неповторими и за всеки, който не е местен човек, ще е нужен и превод - на местния говор например родана означава чекрък, кръвлизи наричат овчарските ножици, пльочи - волските и конските подкови, ръкатки - сърповете. Това са все образи от предметния свят, превърнати от художествения гений на народа ни в духовни послания.) С голям интерес се запознаха с археологическите находки от различни епохи. Учениците се потопиха в автентичната атмосфера и бита на местните жители от XIX век. Видяха снимков, документален материал и лични вещи на участниците в националноосвободителните и обединителните борби в този край.

        Опознаването на региона продължи с разлеждане на Посетителския информационен център гр. Банско. Там учениците се запознаха с  експозиция с 20 интерпретативни модула, пресъздаващи богатия растителен и животински свят в Пирин. Научиха любопитни и важни неща за неповторимата дива природа, съхранявана на територията на Национален парк „Пирин“.

-           В парк „ Бачиново“ опознавателната обиколка продължи по Алеята на здравето, която е по поречието на река Бистрица. Разгледаха езерото с лебедите, което е сред живописна природа и разбраха, че край него ежегодно се провеждат различни градски празници и състезания. Разгледаха редица атракциони за малките и големите жители и гости на града, както и  въжения парк “Коколандия”, предлагащ различни трудности на преминаване. В парка има условия за краткотраен отдих, разходки и спорт, докато се любуваме на красивата природа.

-           В центъра на град Банско, посетихме един от символите на планинското селище - къщата музей "Никола Вапцаров". Разбраха, че това е  домът, в който е израснал великият поет, и е отворен за посещения през 1952г. във връзка с удостояването на Никола Вапцаров с престижната Международна награда за мир. Бяха много учудени, че в подреждането на експозицията са участвали майката на поета – баба Елена и сестра му Райна, които са и сред първите екскурзоводи. Учениците се докоснаха до живота на твореца, вдъхновиха се от поезията му и си припомниха изучени произведения, които рецитираха. Докоснаха се до къщната му обстановка, проследиха живота му, видяха личните му вещи и накрая се преклониха пред гения му. Чрез специално подбрани видеофилми, имаха възможност да добият по-пълна представа за Никола Вапцаров и неговото време.

-           Със своята архитектура и невероятна история Църквата „Света Троица” в Банско, впечатли учениците, защото разбраха, че в нея има всичко – любов, омраза, копнеж, сила, свободен дух, страдание, търпение и най-вече вяра. Останаха изумени от историята на Дядо Лазко и премеждията, които е имал, докато църквата бъде построена, за участието на всички жители – бедните помагали с работа, богатите с пари. Накрая се помолиха и запалиха свещичка за здраве. Храмовият комплекс (църквата, кулата и високите зидове) са обявени за архитектурно – строителен паметник от национално значение.

-           Учениците посетиха Възрожденския комплекс „Вароша“, който е  построен  в типичен възрожденски стил, а днешният му облик се дължи до голяма степен на реставрация през 80-те години на миналия век. Разходиха се по тесните калдъръмени улички и разгледаха занаятчийски ателиета и дюкянчета, част от които продължават да работят и днес, пресъздавайки неповторимата атмосфера от онова време, допълвани от уютни гостилници и ресторантчета. В наши дни тук се помещават школите към Центъра за изкуства, ателиета на местните художници, Обединеният детски комплекс и  може би най- големият културен център в Благоевград – Регионалният исторически музей.  Посетиха старата църква “Въведение Богородично”, един от уникалните паметници на културата в града. Разгледаха изящните стенописи и иконите, изрисувани от представители на Банската художествена школа, както и на зографи от Самоковската художествена школа. Останаха запленени от иконостаса, който е сред най-майсторски изработените в страната и е подобие на този в църквата на Рилския манастир, макар и много по-малък.

-           Учениците разгледаха най-известните обекти във Вароша - Мощанската къща, Диновата къща, Унчевата къща и Измирлиевата къща. Разбраха, че Измирлиевата къща е известна с това, че е роден дом на видния благоевградски революционер Георги Измирлиев – Македончето, която е превърната вмузей и разказва за неговата история и участието му в революционните движения. През лятото дворът на къщата се превръща в галерия за творбите на местните художници. Разгледаха Регионалния исторически музей в северната част на Вароша и видяха богатия фонд от експонати в различни направления: Античност, Средновековие, Църковно-просветни борби и революционно движение, Етнография, Изкуство, Скаптопара – Горна Джумая – Благоевград – града и неговите жители. Научиха, че Вароша, заедно с Регионалния исторически музей е част от 100-те национални туристически обекта.

           Участниците в програмата се запознаха с обекти с историческо и културно значение. Чрез посещението на избраните обекти се надгради обучението по български език и литература, история на България и география на България. Учениците развиха личностни качества, ценности, нагласи и мотиви, които им помагат за пълноценното им развитие като членове на обществото. Участниците в програмата развиха позитивно отношение към историята на България, научиха се да познават и уважават традициите, обичаите и ритуалите на обществото ни.

          Чрез реализирането на посещението на избраните обекти в гр. Банско, гр. Разлог и гр. Благоевград участниците в програмата изградиха правилни модели за поведение в училището и в обществото. Осигуреният достъп до обектите с културно-историческо наследство възпитаха у учениците дух на родолюбие и подкрепа за формиране на национални ценности. Беседите и наблюденията затвърдиха у учениците осъзнаването на ролята, която всеки един от нас има за опазване, съхраняване и популяризиране на богатото българско културно-историческо наследство.

           И най вече цялото това знание бе съпроводено с приятно настроение, с незабрвими преживявания, което превърна екскурзията в приключение.  Към всички полезно-приятни дейности не може да не прибавим скиорските забавления насред красивата зимна природа, което превърна тези няколко дни в бяла приказка за учениците.