1-ви ноември - Ден на будителите и патронен празник на училището

1-ви ноември - Ден на будителите и патронен празник на училището

1-ви ноември - Ден на будителите и патронен празник на училището

29.10.2021

       Наближава 1-ви ноември – Ден на народните будители. Това е патронният празник на нашето училище. Знаем и помним името на първия български учител Неофит Рилски. С гордост празнуваме всяка година този ден.

      Тази учебна година се проведоха много инициативи в чест на празника. Учениците от прогимназиален етап заедно с госпожа Сариева изработиха табла с портрети на будители – просветители и бунтовници, които в предшестващите дни стояха на стълбищната площадка и напомняха за предстоящите тържествени дни.

     Учители и ученици бяха впечатлени от рисунките на нашите възпитаници, посветени на будителите. Господин Канлиев ръководи организирането и осъществяването на изложбата, която украсява коридорите на училището ни.

     Учениците на госпожа Кузманова и госпожа Гергева от втори клас изработиха книжки за народните будители.

     Класните ръководители на IIIа клас -  госпожа Джиева и госпожа Керина, проведоха бинарен урок под формата на състезание „Умници“ между два отбора – „Шапки“ и „Тениски“. Победител в състезанията по български език и математика е отбор „Шапки“.

    Четвъртокласниците на госпожа Гергова и госпожа Дебелушина изработиха красиви лапбукчета с 3D фигури на тема „1-ви ноември - Ден на будителите“.

    Дори и малките първокласници на госпожа Маврикова и госпожа Папаркова рисуваха и творяха в чест на празника.

     Една от инициативите за честване на предстоящия празник на училището 1-ви ноември – Ден на будителите,  беше провеждането на Ден на самоуправлението на 28.10. четвъртък. Предварително с анкета, осъществена с всички ученици, бе избрано училищното ръководство за този ден в лицето на Александрина Тожарова – директор, Здравка Лачева – заместник-директор и Мариана Димитрова – педагогически съветник.  Младите ръководители се запознаха с част от отговорностите, които тези длъжности изискват, разгледаха текущи проблеми, посетиха класовете и поздравиха учениците за предстоящия празник. Тяхна задача бе и да изработят грамоти за учениците-учители за един ден и да им ги връчат.  Целта на тази инициатива е учениците да се докоснат до работата на учителя, да осъзнаят важността и отговорността на тази професия. В кратките мигове на учителско превъплъщение учениците станаха по-отговорни и по-дисциплинирани. Знанията, уменията и компетентностите, които усвоиха и приложиха в съответния час, ги направиха по-толерантни към съучениците им.

      На 29.10. кратко тържество ни напомни важни моменти от предстоящия празник. Своите знания за будителите представиха развълнуваните ученици от Ia, IIa и IVa клас. Третокласници поздравиха учителите със стихотворения, а учениците от VIа клас изпяха песен, с която поздравиха всички съвременни будители по случай предстоящия празник. Бяха връчени награди на Александрина Тожарова и Мариана Димитрова от VIIа. Поводът бе класирането им на призови места на конкурса „Вазовата България“, състоял се през летните месеци. Директорът, госпожа Юлия Трионджиева, поздрави всички присъстващи ученици и учители на тържеството по случай патронния празник на нашето училище ИОУ „Неофит Рилски“.

      Спортните състезания след това бяха приветствани от всички ученици, които се забавляваха, спортувайки. Започнахме с танца Зумба, после малките ученици редиха пъзел с името на Неофит Рилски, а по-големите стреляха в кош. Разнообразните спортни състезания принесоха за веселото настроение на участници и публика. Завършихме с поздрава „Честит празник!“